Bouwproces traject

Exterieur en interieur

Een stappenplan van A tot Z voor een traject kan er zo uitzien:  Van ontwerp tem afwerking.

Tref de nodige voorbereidingen.

Win advies in bij een Energiehuis van je regio. Er zijn ook wettelijke normen en verplichtingen die je dient na te leven.  

Sommige energetische renovaties zijn vergunning plichtig (EPB-audit). Sommige energetische renovaties hebben meldingsplicht en andere niet. 

Laat een energie-audit  uitvoeren van je woning ter plaatse. Een huisdokter van de Energiehuizen kan je bijstaan en is gratis. Of je laat een energiedeskundige thuiskomen voor  metingen en een scan te doen.  De erkende energiedeskundige (type A) voert een energieaudit uit van de woning en geeft advies voor energetische verbetering . Je kan dan een EPC-verslag voor en na de renovatie ontvangen en bij een hoger energielabel premies aanvragen. Ga voor label A. Dat is toekomstgericht na te streven, want ons hele Belgische woningpark groeit tegen 2050  naar hernieuwbare energie toe. In 1 rechte lijn naar het doel, klaar, zonder te herbeginnen. Hou je  aan de wettelijke normen om boete te vermijden. Bij IER kunnen strengere of andere regels gelden dan bij een energetische renovatie: ga na onder welke categorie je plannen vallen.  Hou de actuele wetgeving in de gaten. Bij een ingrijpende energetische renovatie en (ver)nieuwbouw,  nadat je EPB-verslaggever het EPB verslag bij het VEA  indiende , bekom je een rapport EPB Bouw.  Dat is een voorwaarde om premies te kunnen aanvragen.

Maar iedereen heeft in principe recht op aanvraag premies en een lening, eenvoudig aan te vragen zonder epc of epb via een online woonloket. Dit komt omdat we ons hele woningpark vergroenen tegen 2050 met hernieuwbare energie, fossielvrij. Dat is beter voor het milieu en voor de toekomst van de mensen.  Een adviseur of architect of BENcoach, renovatiedeskundige, woonloket duurzaam wonen, huisdokter, kan je ook onder de arm nemen. 

De architect helpt jou als een omgevingsvergunning vereist is.  De architect ontwerpt het bouwplan, zegt je over welk budget je moet beschikken en of je beroep kan/moet doen op een lening/premie, etc.

De totaal aannemer zit vanaf het begin van het uitvoeringsplan en stappenplan samen met de architect,  stabiliteitsingenieur, energiebureau en andere bouwprofessionals.  Zij werken een renovatie- en energieplan uit. De totaalaannemer baseert zich op dit bouwplan. Offertes worden opgevraagd. De totaalaannemer stelt een ploeg samen, afgestemd  op maat van je unieke persoonlijke renovatie, met vakmannen  gebouwschil,  energieplan, de technische installaties, afwerkingen. Een projectleider is  je aanspreekpunt.  Je aannemer leidt de werken tot een goed einde.

DROMEN, SPREKEN, MAILEN, PLANNEN TOETSEN, VRAGEN STELLEN, BRAINSTORMEN, OFFERTES AANVRAGEN, OVEREENKOMSTEN, CONTRACT... gelukkig wonen in je bereik.

 

BOUWPLAN

ENERGIEPLAN 

GEBOUWSCHIL

Aanneming van  

fundering, ruwbouw,

Vochtbestrijding,

Isolatie van dak, vloer, zolder, buitenmuren, hoog rendement beglazing, schrijnwerkerij ramen en deuren, poorten. 

TECHNISCHE INSTALLATIES

Leidingen en installaties voor verwarming en sanitair warm water, natte ruimtes, badkamer, keuken.

Regenwaterrecuperatie. Ventilatie. Klimaatregeling.

Lage temperatuur vloerverwarming

Warmtepomp-geothermie, lucht-water warmtepomp of lucht-lucht warmtepomp, zonneboiler, warmtepompboiler,  luchtzuivering, ventilatiesystemen, airco heating/koeling. Aansluiting op een warmtenet.

Elektriciteitsverbruik, installatie elektriciteit en verlichting.

Domotica en slimme  verlichting,  slimme sturing, stroomopwekking.

Al dan niet zonnepanelen. Zonnepanelen wekken de nodige elektriciteit op voor de zuinige werking  van een warmtepomp die vloerverwarming stuurt of op radiatoren werkt en voor de warmtepompboiler die zorgt voor sanitair warm water.  

AFWERKINGEN

Bezettingswerken (vos-vrij), plafonnering, schilderwerken...

Vloeren, parket, tegelwerken.

Groen dak, milieuvriendelijke tuinaanleg.

Nieuwe badkamer, keuken, waterbesparend kraanwerk.

 

Het kan allemaal gebeuren in één keer of u kan opteren voor 1 onderdeel en stap voor stap gefaseerd gaan!  

 

Voor uw warmtepomp en sanitaire installaties, nieuwe bad/douchekamer, maken we graag met u een afspraak bij DVL en FACQ. In de toonzalen van onze leveranciers wordt u hartelijk ontvangen voor een  rondleiding. Dat kan op afspraak. Onze partners nemen de tijd voor u en staan u deskundig met raad en daad bij. U kan op basis van het plan van uw woning,  3D voorstellingen krijgen van een nieuwe badkamer en keuken en zo uw keuze bepalen. Bo Huis en DVL informeren u  na bezoek aan de toonzaal en begeleiden u bij uw keuze. 

Net als onze ervaren gekwalificeerde vakmensen, staan ze bekend om de hoogstaande  kwaliteit van hun excellente diensten en zeer gewilde producten.

 

Ventilatie en luchtreiniging

  • Installatie ventilatiesystemen en luchtzuivering. Er bestaan verschillende types, D, C +... Dit kan centraal aangestuurd worden bij nieuwbouw en bij totale renovatieprojecten. Maar dit kan ook in bestaande woningen, kamer per kamer met een plug in unit. In de buitenmuur maakt de vakman dan een gat waardoor de afvoer van vuile lucht en toevoer van verse lucht gecontroleerd gebeurd. Nadien wordt alles netjes afgewerkt met oog en respect voor je interieur.  
  • Luchtreinigers halen deeltjes uit de binnen lucht maar de lucht wordt niet ververst. Ze vernietigen schadelijke stoffen, vos, rook, pollen, huisstofmijt en virussen. Sommige luchtreinigers kunnen ook coronavirussen uitschakelen.
  • Ventilatiesystemen zorgen voor verversing van de binnen lucht met schone buitenlucht. Koeling.

 

We plaatsen enkel toestellen die op veiligheid en doeltreffendheid  goedgekeurd zijn. We werken alleen met kwalitatieve, duurzame  materialen,  zodat je probleemloos en zonder zorgen kan genieten van je investering.

 

Werking       

OFFERTE  en  AANNEMINGSOVEREENKOMST

Als aannemer maken wij goede afspraken met de klant. 

BO HUIS hanteert marktconforme prijzen en biedt prijs/kwaliteit. We werken op een veilige manier en met kwaliteitsvolle materialen.  We sluiten  een verplichte  '10 Jarige  aansprakelijkheidsverzekering'  af en een 'Alle bouwplaatsrisico's verzekering'.  De 10-jarige aansprakelijkheid van architecten, aannemers en andere  dienstverleners in de bouw is van toepassing op de gesloten ruwbouw, soliditeit, stabiliteit en waterdichtheid.

 

Voor HIGH-END realisaties en diensten wordt de vergoeding bepaald aan de hand van de bijzondere eisen die het project stelt.

 

OFFERTE

Wij geven u een duidelijke gedetailleerde offerte met algemene voorwaarden waarin concreet staat welke werken de aannemers uitvoeren en tegen welke prijs.  Stappen, fasen, materialen en agenda, timing.

Opmaak van een gedetailleerde, technisch onderbouwde offerte is niet gratis als er belangrijk studiewerk in de offerte werd gestoken.

Na de nodige oriëntatiegesprekken en de goedkeuring van de offertes door de bouwheer volgt de ondertekening van het contract tussen opdrachtgever en aannemer. 

Omschrijf je project steeds grondig  zodat het overeenkomt met je wensen. Laat je begeleiden. Hou je facturen goed bij want deze zijn noodzakelijk  voor sommige premies en belastingvermindering waar u recht op heeft.

 

AANNEMINGSOVEREENKOMST

Bo Huis werkt met een aannemingsovereenkomst. Bouwheer en aannemer ondertekenen dit contract dat beiden partijen beschermt.

De bouwheer sluit een aannemingscontract af met de aannemer. De aannemingsovereenkomst is zeer belangrijk. Ze bepaalt welke werkzaamheden  er moeten worden uitgevoerd, tegen welke prijs, hoe de aannemer de facturen opmaakt, rechten en plichten van de te betalen voorschotten en facturen, afspraken omtrent de  uitvoeringstermijn en streefdatum oplevering.

  

Externe leveringen van bouwmaterialen door leveranciers kunnen vertraging oplopen. Het kan komen van overmacht door bvb. een epidemie...De conflictsituaties in de wereld laten zich voelen in de productie, prijzen en levering van grondstoffen en bouwmaterialen. Het komt voor dat we producten vervangen door een volwaardig alternatief. In het aannemingscontract staat een prijsherzieningsclausule. Het is toegestaan prijsstijgingen en dalingen voor 80 % door te rekenen aan de klant, zelfs indien een vaste prijs werd overeengekomen.  20 procent staat vast.  Als de materiaalprijzen en indexering van lonen stijgen, rekenen we die door volgens het correctiecoëfficiënt. Als prijzen dalen, dalen die ook voor u.  Voor een aangenaam verloop en de voltooiing van de werken raden we aan extra buffer-budget te voorzien, dat hopelijk niet nodig zal zijn.  

Na ondertekening van offertes en de aannemingsovereenkomst, maken we alles klaar volgens het bouwplan, inclusief bestellen van de nodige bouwmaterialen.

 

VOORSCHOT

Voorschotten zijn zeer gebruikelijk bij bouwprojecten. Een aannemer mag ze vragen. Vaak moet materiaal op voorhand aangekocht worden. Het voorschot dient dan om de prefinancieringskost te dekken. Zoals  de kosten die aan de leverancier moeten worden betaald of eigen kosten omdat het om maatwerk gaat of betaling van aankoop van de nodige materialen. Bij grotere werken in bepaalde duur betaal je naargelang de werken vorderen in schijven.

Bo Huis werkt  met voorschotten en met tussentijdse facturen van 20 a 30 procent, of met  prijs voor aankoop van de materialen,  wat zeker normaal is. In overeenstemming met de vordering der werken. Dat hangt af van de omvang van de werken.  Bij kleine interventies is vaak geen voorschot nodig. 

Voordeel van het voorschot is dat uw materialen meteen aangekocht worden en de prijs vastligt.

We adviseren u graag.

 

Prioritair is uw tevredenheid en welzijn: daar gaan we volledig voor!